Søk

Digital markedsføring 101 - Et grunnlag for hvordan du kan lykkes på nett.

Ønsker du å beholde plassen du har i markedet? Da må du være veldig observant på hva konkurrenter & forbrukere bedriver tiden sin med.


Om ikke så må du plutselig hente inn flere års innovasjon; en oppoverbakke så bratt at den tok knekken på selv leketøysgiganten Toys R Us.


For å få resultater i 2021 er det verdibasert markedsføring som gjelder. Det betyr å være svaret på kundenes spørsmål & løse problemene de møter.


Med dagens teknologi har du mange verktøy som kan hjelpe deg gjøre dette.1. Facebook annonser (Er faktisk en budrunde).

Facebook vet at de må tilfredsstille brukerne sine for at de skal forbli på plattformen.

Om annonsene du legger ut ikke er optimalisert for brukervennlighet på plattformen vil budene for plassering bli lite annet enn donasjoner til Facebook.


Annonsen må fange oppmerksomhet. Om ingen reagerer, klikker eller på noen måte engasjerer seg på annonsen din skal du vente lenge før Facebook hele tatt tenker tanken om å prioritere den.


Nå tenker du sikkert noe som “Hvordan kan jeg få Facebook til å prioritere annonsen min?”, men slapp helt ut av.


Du trenger nøyaktige beregninger slik at du kan ta kalkulerte valg. Ikke miks flere interesser i samme målretting, så vil du få mer nøyaktig data å basere deg på.


Ta gode valg basert på dataen annonsene innhenter - ie. Slå av annonser og annonsesett som gir dårlige resultater i form av click through rate, kostnad per klikk, kjøp, lagt til i handlevogn, betalingsinformasjon.


Hvordan kan du hente inn data-grunnlaget du trenger for å ta kalkulerte valg, spør du?


(i) Mange-dupliser annonser for å samle data.

Ved å mange-duplisere annonsene dine får du overvåket flere variabler (ie. keywords/demografi/geografi/målgruppe) og får mer data å basere deg på.

Ved å duplisere annonsene får du mulighet til å kryss-sjekke variabler som søkeord, kreativt innhold, plassering, målgruppe & lokasjon opp mot hverandre.


Målet med en annonse er å ha et kreativt innhold som tiltrekker målgruppen med søkeord som treffer de, plassert på plattformer de oppholder seg på, på tidspunktet de oppholder seg der; kombinert med at annonsen selger klikket.


(ii) Annonsen selger kun klikket. Nettsiden konverterer.

Annonsen selger kun klikket. Enkelt forklart:

Desto enklere inngang, desto flere kommer til å ta bruk av den.


Om du plutselig møter på noe som minner om en nyhetsartikkel som hevder å ha svar på noe du har savnet svar på, om noe som faktisk interesserer deg, hadde du hatt 10 sekunder?


Når man først er inne på Facebook er det veldig lett at svaret er ja. Noen ganger er det så lett at klikket praktisk sett skjer automatisk. Om du i tillegg har ‘brandet’ siden med omhu og strukturert budskapet med utgangspunkt i problemene du løser for markedet - og dette kommer fram autentisk og reelt -, vil den besøkende gjerne ikke registrere klikket før de er dypt inni siden.

Om du fremstår som en seriøs aktør som kan løse ett eller flere problemer for de som møter på inngangsdøren din vil annonsen din tiltrekke klikk på samme måte som en sommerkveld tiltrekker mygg.


(iii) Spar penger med gradvis skalering av budsjettet.

Om en annonse ikke oppnår resultater i form av engasjement så har det ingenting for seg å øke budsjettet. Det nytter ikke å starte vesentlig høyere enn det andre byr for å få en gitt annonse plassering. Om du ikke har oppnådd resultater så må du først skaffe en vinnende annonse før du på noen som helst måte ser for deg å øke det daglige budsjettet.


Når annonsen lykkes - når du har analysert og definert målgrupper & vinnende annonser - kan du gradvis øke budsjettet. På dette tidspunktet har du optimalisert søkeord, kreativt innhold og spesifisert målgruppen noe enormt + kryss-sjekket de opp mot hverandre.


Husk: Selv ved dette punktet må du fremdeles mange-duplisere alle annonser for å innsnevre søket enda mer.


“Optimaliser, optimaliser, optimaliser.”2. Google SEO - Vinner du søket?

Google er like inneforstått med at de må formidle verdi til sine forbrukere som hva Facebook er. Plattformens mål er å vise de mest passende svarene for ethvert søk forbrukerne taster inn.


Konkurrentene du har i markedet, eller de som faktisk betyr noe hvertfall, er enormt bevisst på søkene målgruppen deres foretar og svarene de må synliggjøre for kunden. Det må du også være.


Her - og de fleste andre steder i livet - handler det rett og slett bare om å gjøre en grundig jobb. “Enkelt å si” tenker du. Men altså, det er faktumet.


Her handler det fullt ut om å kjenne markedet sitt godt nok; hvem de er, hva de leter etter og hva du kan gjøre for de. Du må vite hvilke spørsmål de har til deg.


I dagens marked er det såpass mye konkurranse at om du ikke har ekspertisen, om du ikke er svaret til kundene dine & vet hva de ønsker svar på, så vil de ha flere andre steder å få det. Slik er det bare i 2021 - og dette er et uber viktig punkt å ta til seg.


Du må vite hvor de søker, hva de søker og hvordan de formulerer søket. Du må treffe på riktige søkeord hos riktig person på riktig tidspunkt.


For å vinne søket i 2021 må du dele din ekspertise, formidle uforpliktende verdi & gå inn for å virkelig løse kundens problemer.


For å klare dette i dagens marked trenger du data.


Du må vite hva etterspørselen er, hvem konkurrentene din er og målrette deg deretter. Same as always. Uten en markedsanalyse har du derfor ingen kalkulert måte å målrette markedsføringen.


Du har nok mange snarveier du kan ta, men på slutten av dagen er det bare en måte å komme framover i livet: Du må jobbe hardere, smartere og mer enn konkurrentene.3. Youtube - Tredimensjonal målretting.

Youtube er en høyst undervurdert plattform å hente dataen du trenger for å optimalisere nettsiden for kundebasen din. Youtube er en del av Google. Omtrent alle andre nettsider du finner på nett er under Google. Majoriteten av disse nettsidene benytter seg av Google sin brilliante gratis-funksjon: Google analytics.


Hvorfor kaller vi denne funksjonen brilliant? Jo, fordi den henter inn data for Google minst like mye som den henter inn data for nettstedet som benytter seg av den. Dette betyr i praksis at Google har data om opp i mot alle nettsider du kan tenke deg på nett. I og med at Youtube tilhører Google, lar Youtube deg ta utbytte av den kolossale mengden data de har i sin besittelse.


Med Youtube annonsering vil du nemlig ha muligheten til å presisere søket ytterligere mye mer. Du kan for eksempel bestemme at annonsen din skal vises på Youtube videoer på tema friluftsliv, til seere som også har besøkt nettstedet til XXL, i tillegg til å spesifisere søkeord & demografi. Den lar deg altså sette fokuset utenfor bare plattformen det annonseres på, men også da tredjeparter - og det er dette som gir Youtube den tre-dimensjonale optimaliserings funksjonen.


Youtube er altså et ideelt sted å innhente store mengder data uten at det skal svi budsjettet. Særlig da med tanke på de stigende kostnadene for Facebook annonsering og ikke minst den nye IOS oppdateringen som setter begrensninger for målrettelsen du kan oppnå via Facebook annonser.


Kirsebæret på toppen er at du kun betaler for faktisk interesse når du annonserer på Youtube. Om noen klikker “skip” innen det er gått 30 sekunder av annonsen din betaler du ikke for eksponeringen.4. Nettsiden - bedriftens ansikt på nett.

Nettstedet ditt er en møteplass for alle besøkende kunder. Du kan duplisere annonser herfra til månen, men om nettsiden din ikke skaper tillit & formidler verdi, så har det ingenting å si hvor mange klikk annonsen din klarer å selge.


Nettsiden din jobber for deg 24/7 og lar deg automatisere store deler av kjøpsprosessen, kundeservice og outreach.


Du kan utvikle alt i fra onboarding og opplærings-portaler, til roboter som håndterer belastende deler av kundeservice. Helhetlig er det et verktøy som gir deg et endeløst publikum og åpen tilgang til et svimlende antall andre verktøy. Mer enn nok verktøy til at det heller får komme som en eget segment i ettertid.


Her og nå derimot trenger du svar på hva du trenger på nettsiden din for å få den til å konvertere besøk om til kontakter & kontanter.


Dette trenger du:

1) En sylskarp tittel som trekker oppmerksomhet.

Du må skrive en tittel som skiller seg ut, fanger oppmerksomhet & gir innsikt i fordelen du kommer med - denne fordelen skal du detaljere, spesifisere & garantere gjennom hele kundereisen.


2) Gjennomtenkte calls to action.

Dette er oppfordringer til handlinger - og du trenger flere om du ønsker å lage et system som printer penger når det passer deg. Rett og slett fordi du må du tilpasse oppfordringene til besøkendes daværende tilstand.


De aller fleste i som besøker nettsiden din kommer ikke i en aktiv “la meg kjøpe!” tilstand. Målet er å gi nok verdi slik at det er dit de kommer når de er det.


Vi foreslår en oppfordring til handling knyttet til tittelen med nesten urettferdige fordeler for kunden, hvor du gir uforpliktende verdi som koster ingenting annet enn en mailadresse å få.


På denne måten vil du:

(i) Treffe kunder i “kjøpe-tilstand” øyeblikkelig med fordelene og oppfordringen til kjøp umiddelbart.

(ii) Treffe resten av besøkende med uforpliktende verdi, samt motta en mail adresse hvor du i ettertid kan konvertere de sakte men sikkert.


3) En tekst som støtter opp fordelene de får hos deg

Her må du vite at de aller, aller fleste heller vil høre om seg selv enn om hvem du er og hva du driver med. Du må snakke til den besøkende & du må vekke interessen deres. Beskriv hva de føler, vis at du forstår og mal et bilde om hvordan det kan være.


Vær detaljert, vær spesifikk & vær 100% sikker på verdien din til enhver tid. Du har nok konkurranse til å ha rom til usikkerhet i tillegg.


4) Tredjeparts valideringer som overbeviser de skeptiske.

Vi (mennesket) elsker å få bekreftelser fra andre. Vi liker å bekrefte at valgene vi tar er fornuftige. Derfor er det veldig viktig at du har en slags sosial validering på nettsiden din.


Her kan du inkludere alt i fra kundeomtaler og suksesshistorier, til samarbeidspartnere og sertifiseringer. Om du er en nystartet grunder uten referanser å vise til er det viktig å ha en kraftig garanti. Om dette er deg må du følge ekstra nøye med på det som følger.


5) En garanti som får konkurrentene til å sette tvil til sinnstilstanden din.

Om garantien din ikke holder deg våken om nettene og driver deg framover, vel da har du i våre øyne ingen garanti. Prosessen er som følger (og første her er forut for offentliggjøring):


(i) Gi et sinnsykt løfte som høres hinsides umulig ut og som utvilsomt vil gi deg problemer.

(ii) Bygg den ned gradvis, slik at du akkurat er jordnær nok til å unngå søksmål.


Det høres kanskje voldsomt ut, men essensen er:

Fjern all risiko fra kunden og ta den på deg selv.Slik kan du lage en kraftig garanti på 7 veldig korte steg:

  1. Studer konkurransen, hvilket løfte har de? Ikke bruk dette.

  2. Hva gjør du bedre enn konkurransen? Sett søkelyset her.

  3. Vær spesifikk. “It’s all about the details”

  4. Fjern ALL risiko - “Du har ingenting å tape” & “Det verste som skjer er at jeg lærer noe nytt” er prinsippet.

  5. Test, mål, revider & gjenta. Alltid gjør matten - garantien din skal tjene deg penger, ikke koste deg.

  6. Sett garantien i fokus på alle kommunikasjons-fronter.

Sett et navn på garantien din - Gjør den gjenkjennelig.Oppsummering:


Om vi har gjort jobben vår så skal du nå ha et litt dypere innblikk i hva markedsføring på nett innebærer. Det viktigste å ta med deg fra dette innlegget kan oppsummeres til å være at digital markedsføring i bunn og grunn omhandler forbrukeren.


UX-design (eller User experience) er det avgjørende. Dette gjelder for alle plattformer du annonserer på og ikke minst på din egen hjemmeside. Det må være enkelt for forbrukeren å finne, samt manøvrere siden din.


Når dette er på plass - og du bør forresten også bemerke at dette ikke er på plass om dataen ikke er på plass - handler det om å være til gode for forbrukeren. Det handler om å være svaret de søker etter, komme til nytte for hverdagen og å skape gode relasjoner & tillit via verdiskaping.


Digital markedsføring er dog mer enn å nå ut til forbrukerene på plattformene de befinner seg. Det er en mulighet for deg som bedriftseier å ta utbytte av systemer som (når de først er satt i stand) vil jobbe for deg og tjene bedriften din tid, penger og oversikt.Omni Media Ads:

Framover vil du få mer og mer kunnskap fra oss om hvordan du kan lykkes på nett på egenhånd.


Vi i Omni Media Ads ønsker at alle skal kunne være med i utviklingen av systemene vi tar med oss inn i morgendagen.


Med nok driv i seg finnes det mer enn nok kunnskap offentlig tilgjengelig på nett til å ta 2 doktors grader og en bachelor i fysikk. Det er dog trygt å si at det ikke er mange bedriftseiere som ønsker dette.


De aller, aller fleste derimot ønsker mer kunnskap om hvordan de kan øke avkastningen, omsetningen & bunnlinjen til bedriften sin.


Omni teamet vil kontinuerlig komme ut med gode tips, triks & råd for hvordan du kan hjelpe din bedrift lykkes på nett.


Del gjerne resultatene dette leder til med oss; vi tar med glede imot alle tilbakemeldinger.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle